Janneke Veerman

Als de Dag Gaat

Cyanotype en epoxy op aquarelpapier, 20 x 14 cm, 2023

Janneke Veerman (1993) is beeldend kunstenaar die werkt met het medium fotografie. In haar fotografie legt ze verstilde momenten vast of zoomt ze in op voorvallen die over het algemeen over het hoofd worden gezien. Door tijdens het fotograferen de focus te verleggen van het grotere geheel naar details, komt ze in een hyperfocus waarin ze één is met haar camera en het moment dat ze probeert te vangen. Zo gebruikt ze haar fotografie als middel om uit de hectiek van het alledaagse leven te ontsnappen en gaat ze op zoek naar haar eigen vluchtwerelden. In die werelden legt ze poëtische, nostalgische of romantische sferen vast welke vaak een innerlijk gevoel weerspiegelen. Daarbij heeft ze oog voor reflecties, het wazige, gelaagdheid en beelden waarin gespeeld wordt met licht en donker.

In haar fotografisch proces is ook ruimte voor het maken van mixed media werken. Haar mixed media werk is gebaseerd op een intuïtieve manier van beeldvorming: een intuïtief gekozen, afgedrukte foto uit haar beeldarchief is altijd de basis van waaruit ze verder werkt. Ze knipt, snijdt, schikt, plakt en combineert zelf geschoten foto’s en diverse andere materialen, zoals verf en gevonden objecten, met elkaar totdat er een interessant beeld ontstaat. Haar mixed media-werk is een materiaalgerichte benadering van maken, waarbij ze de focus legt op materiaalonderzoek en het experiment met vorm, kleur en compositie. Tevens is het maken an sich een manier om uit de hectiek van het alledaagse leven te ontsnappen.

Momenteel verdiept ze zich in het maken van cyanotypes. Cyanotypie is een oud fotografisch proces waarbij licht en donker een belangrijke rol spelen. Door lichtgevoelige chemicaliën op een drager te belichten middels uv-licht, ontstaat er na ontwikkeling een blauwkleurige afdruk. In het belichtingsproces worden de schaduwen van een afbeelding gevangen op het papier. Veel wachten is onderdeel van het fotografische proces en voor haar een manier om bewust met het maken an sich bezig te zijn.

Dit werk is te koop.

485,-

Vragen of interesse? Neem gerust contact op.

Scroll to Top
Scroll to Top