Jonge Utrechtse makers en denkers
Licht/Donker is een interdisciplinair podium voor Utrechts talent. Wij treden graag buiten de gebaande paden. Kan een bioloog een lezing geven over de esthetische toepassing van licht en donker in (natuur)films? Kan een grafisch ontwerper de kunst van het zines maken verenigingen met de productie van een catalogus? (Ja en ja!) We onderzoeken onverwachte maak- en denkvormen. Om kruisbestuiving tussen disciplines aan te moedigen, organiseren we in aanloop naar Licht/Donker daarom verschillende co-creatie sessies. Een bont gezelschap denkt vanuit verschillende perspectieven na over wat Licht/Donker kan zijn. Samen geven we Licht/Donker vorm.
Tijdens Licht/Donker is er een uiteenlopend programma gedurende de dag en avond. Dit programma krijgt vorm door onze denkers. Binnenkort volgt het blokkenschema, dus houd de pagina goed in de gaten!
Lena over Licht/Donker
“Ik vind het heel leuk dat bij Licht/Donker de nadruk ligt op jonge denkers en makers, waardoor de tentoonstelling fris en fruitig is. Het gaafst vind ik dat je in co-creatie sessies samen aan de tentoonstelling werkt en zo op ideeën komt die normaal niet in mij waren opgekomen.” – Lena van de Poel
Romée over Licht/Donker
“Ik vind het interessant om het gebied tussen psychologie en kunstgeschiedenis te verkennen. Bij Licht/Donker moet ik gelijk denken aan psychologische thema’s, zoals bepaalde stoornissen en hoe mensen dat verbeelden in kunst.” – Romée van Oostenbrugge
Lotte over Licht/Donker
“Ik vind het super leuk om te werken met allemaal andere jonge makers en denkers, ze beter te leren kennen en meer ervaring op te doen in de organisatie van een tentoonstelling.” – Lotte Kremer
Blokkenschema
Hierboven vind je het blokkenschema. Het blokkenschema liever groter bekijken? Klik op een van de dagen hieronder om het programma van die dag te bekijken.
Lees daaronder meer over het programma.
In de performance van Loes ten Den komen muziek en beeld samen. In haar werk combineert ze deze disciplines, op zoek naar hoe deze twee elkaar kunnen versterken. Laat je meevoeren de diepte in tijdens ‘Drenched’.
Hoe is het om een kunstwerk te zien zonder het te zien? Beleef de expositie eerst met je gevoel, want met geblinddoekte ogen kan je niks zien. Pleun en Lena leiden je rond, de makers delen hun gedachten met jou en je ervaart de kunstwerken zoals je dat anders nooit zou doen. Schrijf je in via deze link!
‘Ik heb de Vaas Gebroken en Andere Geheimen’ is een installatie gesitueerd in een smalle gang waardoor toeschouwers worden geprikkeld om over ‘het heimelijke’ na te denken. De openbaringen van onbekenden zijn in de ruimte te lezen, waar men wordt uitgenodigd om zelf een geheim achter te laten. Hiermee wordt er een collectieve geborgenheid gecreëerd die verlichtend kan zijn voor het individu.
Hoe breng je de donkere dagen aan het licht? Dat is de vraag waar de deelnemers van dit kunstenaarspanel, Katpatat, Sabrina Schoop, Gijsje Mulder en Amber Koelvat, zich mee bezighouden. Dit doen ze elk op hun eigen manier en in allerlei soorten media, zoals performance, games, installaties en film. Samen bespreken ze hoe kunst kan helpen bij mentale problemen en taboes kan doorbreken. Want hoe verwerk je eigenlijk je gevoelens of trauma in je werk? En hoe ga je met de zware onderwerpen van anderen om? Het panel wordt gemodereerd door Lotte Kremer.
‘Welkom in jouw woonkamer, waar je geest zweeft wanneer je niet thuis bent, waar geluid je lichaam aanspreekt en jij je ziel ontdekt. Welkom in onze woonkamer, hier, met ieder ander mens.’ De installatie van Jor Broeder is de gehele expositie te zien. Op gezette tijden is niet alleen de installatie te bezoeken, maar ook een spannende performance, uitgevoerd door Jor Broeder en Coen Cuppen.
Sabrina Schoop exposeert het werk ‘Hard Hope’: een werk over menselijke emoties. In de installatie vinden bezoekers rust – hier krijgen ze de ruimte om te reflecteren op licht en donker, op hoop in donkere tijden. Op gezette tijden vind je hier ook een performance, uitgevoerd door de kunstenaar.
In zijn mini-college neemt Rik het publiek mee op reis door de wondere wereld van film. We gaan we op zoek naar de donkere kerkers en de stralende lichtpunten van de filmkunst. Hoe gebruiken filmmakers licht en donker? Zien we het thema enkel terug in technische hoogstandjes of zetten filmmakers licht en donker ook in om verhalen te vertellen?
‘Mijmeringen’ is geen gewone audiotour. In deze tour neemt Cécile je mee op een meditatieve reis langs de werken van Licht/Donker. Aan de hand van twee visualisatieopdrachten nodigt ze je uit om op een interactieve manier na te denken over het thema licht en donker. Het gaat hierbij niet om wat Cécile je over de werken kan vertellen, maar om jouw eigen gevoel, associaties en ideeën. Jouw eigen mijmeringen, dus.
Luister live mee naar de podcastopname van Kunstmatig, een podcast over kunst en technologie. Rosa Wevers en Veerle Spronck gaan in gesprek over het thema Licht/Donker in relatie tot (beeldende) kunst. Welke rol speelt technologie daarin? Hoe is dat van invloed op onze ervaring van het werk in Licht/Donker? Schuif aan en verken samen met Rosa en Veerle hoe de makers en denkers van Licht/Donker zich verhouden tot het lichtspel.
Hoe zwart is jouw gat? Dit is de vraag die Alana, Annebel en Kees in de gelijknamige documentaire willen onderzoeken. Het zwarte gat na de kunstacademie is een bekend fenomeen onder kunststudenten en vers afgestudeerden. Kees, Alana en Annebel, alle drie net afgestudeerd aan de HKU, vragen zich af hoe anderen de periode na de kunstacademie (hebben) ervaren: ‘Kom binnen en deel jouw verhaal, de cameraopstelling staat al helemaal klaar! Liever niet in beeld? Dat is geen probleem: we gaan nog steeds graag met je in gesprek over hoe jij deze periode ervaren hebt. Iedereen met een mening over dit onderwerp is van harte welkom!’
Annemijn Storm noemt zich vakchaoot en professioneel dagdromer. Onder haar pseudoniem ‘Woordwapen’ deelt ze quotes, gedichten en korte verhalen. In haar werk belicht ze de duisternis van het meer-dan-menselijke bestaan. Met haar (ogenschijnlijk) nuchtere blik en liefde voor ironie maakt ze filosofische vraagstukken verrassend toegankelijk. In ‘Binnenweb’ ontwart ze sprekend haar zelfgesponnen kluwen van doodgezwegen stemmen.
Fiona over Licht/Donker
“Ik vind toegankelijkheid interessant: hoe kan je kunst toegankelijk maken voor anderen? Vooral bij kinderen vind ik het interessant om ze te helpen onderzoeken wat kunst is.” – Fiona Karl
Rik over Licht/Donker
“Ik vind het ruimtelijke aan Licht/Donker interessant, hoe donker heel klein voelt en licht heel groot. Dat hoeft niet letterlijk maar kan ook metaforisch zijn.” – Rik America
Loes over Licht/Donker
“Dit is de eerste keer dat ik meedoe aan een expositie en dat is een ontzettend leuke en leerzame ervaring. Ik vind het leuk om onderdeel te zijn van een expositie waarin werken van verschillende mensen samen een geheel vormen en we samen de expositie vormgeven.” – Loes ten Den
Cécile over Licht/Donker
“De meest interessante associatie met Licht/Donker vind ik het aan het licht brengen van taboes.” – Cécile Steenman
Edita over Licht/Donker
“Ik moest bij Licht/Donker gelijk denken aan het onderbewuste en het lichte en donkere van de geest. Wat laat je zien en welke taboes en geheimen blijven verborgen?” – Edita Aleksanian
Pleun over Licht/Donker
“Bij Licht/Donker moet ik vooral denken aan hoe we kijken. Kleuren laten eigenlijk al het verschil tussen licht en donker zien.” – Pleun Oosterwouder
Uitgelicht programma | Onverlicht: Rondleiding in het duister
Hoe is het om een kunstwerk te zien zonder het te zien? Beleef de expositie eerst met je gevoel, want met geblinddoekte ogen kan je niks zien.
Bij Onverlicht: Rondleiding in het duister leiden Pleun en Lena je rond, delen de makers hun gedachten met jou en ervaar je de kunstwerken zoals je dat anders nooit zou doen. De plekken zijn beperkt, dus meld je snel aan!
Let op: voor deze activiteit moet je goed ter been zijn om veilig te kunnen deelnemen.